نمک خوراکی از
سدیم وکلر ساخته شدهاست.
در آب محلول است و از مهمترین املاحی است که
در خوراک روزانه مورد انسانها به کار میرود.
تهیه نمک خوراکی با بهرهگیری از دو منبع امکانپذیر است؛
سنگ نمک
آب شور یا آب نمک.
نمک خوراکی
به شکل معدنی در تهنشینها
و رسوبها همچین چین خوردگیها وجود دارد
که به شکل سنگ نمک استخراج میشود.
همچنین در آب دریاها به مقدار
فراوان موجود است که قابل برداشت نیز میباشد
نمک خوراکی مانند دیگر نمکها ترکیب یونی است.
عناصر این ترکیب یونی، در نمک خوراکی سدیم و کلر هستند.
با ورود ناخالصی به بلور هالیت یا نمک خوراکی،
این کانی به رنگهای گوناگون در میآید
برای نمونه
این کانی به همراه سیلویت یا نمک تلخ
در محیطهای تبخیری و گرم و خشک یافت میشود.
مزه شور و جلای شیشهای و سختی کم این کانی باعث شدهاست
تا به آسانی میان گروهی از کانیهای مشابه خود، شناخته شود.
بنابراین میتوان گفت که
سدیم کلرید، یک ترکیب یونی است که از
واکنش بین سدیم مذاب و گاز کلر بهدست میآید.
این واکنش همراه با تولید گرما و نور انجام میگیرد.
در طی این واکنش
یک الکترون از اتمهای سدیم به اتمهای کلر منتقل میشود
و هر دو به آرایش هشتتایی میرسند.
در این فرایند
سدیم به کاتیون سدیم و کلر به آنیون کلرید تبدیل میشود.
هنگام حل کردن نمک در آب،
یونهای مثبت و منفی آن به صورت زیر از هم جدا میشوند:
بنابراین حل شدن نمک در آب، مثالی از تغییر شیمیایی است.
مولکولهای قطبی آب ، از سر مخالف
اطراف یونهای مثبتو منفی سدیم کلرید را گرفته
و انها را از یکدیگر جدا میکنند .
قسمتهای منفی مولکولهای آب
به سمت یونهای مثبت (Na+) جذب شده
و قسمتهای مثبت آب به سمت یون های منفی(Cl-) جذب میشوند.
بنابراین نیروی جاذبه بین
بارهای مخالف، یونهایNa+ و Cl- نمک را از هم جدا میکند.
هنگامیکه مولکولهای آب اطراف هر یون قرار میگیرند،
لایه هیدرات (آب دار) اطراف هر یون نمک تشکیل می شود.
این خاصیت جدید باعث میشود
یونهای Na+ و Cl- دوباره نتوانند با هم
ترکیب یونی قبل از انحلال را تشکیل دهند.
بنابراین در این حالت است که گفته میشود
" نمک، حل شده است".